Reprenc aquests apunts de dietari darrerament tan inconstants just quan sembla que repunto d’una mala passada que m’ha fet la deessa psique, l’ajut de la qual ens és tan necessari als humans per sobreviure amb una certa alegria en un ambient sovint eriçat d’hostilitats no volgudes per la majoria de la bona gent que compon la nostra espècie. Per motius diversos i polièdrics que estem escatint amb els excel·lents professionals que m’ajuden –encara ara sota l’empara de la societat del benestar, tan afeblida pels malvats que ens governen– i el suport dels fàrmacs que em recepten –a un euro la recepta des de fa un parell de mesos, i el percentatge corresponent de copagament que vaig acumulant mentre els malvats no decideixen com fer-s’ho finalment pèrquè els bons farmacèutics de barri esdevinguin d’administradors de medicaments i veritables consellers de salut pública –i, doncs, servidors i amics– en recaptadors d’impostos per als altres: esadir, per als bancs i l’Estat que és al servei d’aquests bancs. Convertits aquests farmacèutics, ai, per decret en els qui han de donar la cara pels malvats que s’amaguen en lleis, decrets, reglaments i altres galindaines per rebre’n els calers mentre el farmacèutic amic de la bona gent del barri potser acabi amb la cara trencada per qualsevol brètol que el consideri enemic.
Durant aquest temps –de depressió en depressió– he viscut el procés de constitució de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), durant el qual se’m va declarar la primera crisi d’angoixa, paralitzat davant l’opció de seguir amb un projecte respecte al qual cada vegada em sentia més distanciat o deixar-ho córrer. Finalment, vaig optar per la segona possibilitat, i els lectors d’aquest bloc n’han tingut alguna constància en diversos articles que hi he anat publicant, algun dels quals força maldestre com ja he reconegut públicament. Acabat el primer episodi, i quan em preparava per tornar a veure a finals d’abril (el diumenge 29) la companya periodista i presa política basca Teresa Toda engarjolada a Còrdova/Andalusia, un any després d’haver-la vist per darrera vegada, l’angoixa em va paralitzar del tot. El motiu aparent: la crisi econòmica i els efectes que pot arribar a tenir en l’economia pròpia, familiar i dels qui més estimo, amics propers inclosos. De fet, segons hem anat esbrinant amb els professionals que m’han atès, en realitat la causa de l’angoixa profunda era por pel meu propi futur personal.
Coincidències: el viatge a Còrdova el cap de setmana del 28-29 d’abril i els canvis que m’havien explicat en la mecànica imposada al règim de visites (fitxatge electrònic dels visitants, modificacions en el sistema de control…). Fins tal punt que la Teresa, el 29 d’abril, a l’altra banda del vidre i amb interfon interposat, ho va detectar fins arribar a dir al company de Donòstia que coordina el calendari de visites que, si jo no em trobava bé, no hi insistís de cara a la propera visita prevista per un mes i mig després. Hi anava tan tocat que vaig ser incapaç d’explicar-li, a la Teresa –sempre atenta i preocupada per la situació social i política als Països Catalans–, per què m’havia distanciat de l’ANC com li ho havia anunciat per carta feia poc. L’excusa meva per no parlar-ne va ser que ens enregistraven la conversa i no era prudent abordar-ho amb tota llibertat com hauríem fet a l’entorn d’un cafè a Donòstia si ella fos en llibertat com ha de ser.
A la nit, retornat a Alcoletge (Segrià) i després a Barcelona, em vaig adonar de la bestiesa que havia fet, tenint en compte tot el que he anat escrivint sobre el procés de constitució de l’ANC, tant al meu bloc com per correus electrònics àmpliament difosos. Aquella mateixa nit li vaig escriure una carta resumint els meus arguments que finalment no li vaig enviar, perquè vaig preferir deixar-ho pendent de la propera visita prevista per al 10 de juny.
La principal lliçó que en vaig aprendre, i que la mateixa Teresa em va ensenyar amb la seva pròpia actitud, és que la visita a la presó l’he de portar ben preparada. Quaranta són massa pocs minuts si hi volem encabir tot allò que un i altra hi podem aportar, a la conversa. És el que vaig fer a la següent visita. La Teresa, nascuda a Sao Paulo (Brasil), ara basca i molt viatjada com a filla de diplomàtic, de profundes arrels catalanes (besnéta, com ja he explicat prou vegades, del prohom de la Renaixença Eduard Toda), està molt interessada per la política, la llengua, la cultura i els moviments socials catalans, i va viure i treballar a Barcelona als anys vuitanta del segle passat. En resum, el que li vaig explicar en la següent visita, amb apunts precisos previs, sobre la meva desafecció respecte de l’Assemblea Nacional Catalana, ho he detallat també en aquest bloc. Però al llarg de la preparació d’aquella conversa del 10 de juny amb la Teresa, vaig anar autodesvelant-me també a mi mateix quin era de fet el fons profund del meu desacord: arrelava en el meu rebuig radical de la filosofia que impregna el full de ruta aprovat per l’assemblea constituent de l’ANC del 10 de març passat, segons la meva lectura personal. Tot ell farcit –tal com el llegeixo– d’un enfilall de consideracions polítiques fonamentades en una fal·làcia: que els dirigents del bipartit que ara administra la Generalitat de dalt un dia d’aquests veuran la llum, cauran del cavall de servidors fidels de l’imperi espanyol i s’adheriran a la causa de la independència nacional.
Llegiu, sisplau, amb deteniment, el full de ruta aprovat a l’assemblea constituent i traieu-ne les vostres pròpies conseqüències. Les meves són aquestes: el full de ruta de l’ANC –estratègia i tàctica, en el vell llenguatge polític– parteix de la base –com fan alguns destacats dirigents d’ERC i han reiterat alguns pares fundadors de la mateixa ANC– que a CiU hi ha un sector sobiranista que podem guanyar per la causa de la independència nacional, i que aquesta és la gran odissea que hem d’abordar un dia sí i l’altre també la bona gent catalana en el camí per arribar a Ítaca (en paraules de suposats sobiranistes de CDC: algun d’ells, presumpte mangui investigat per delictes econòmics, i d’altres, especialistes en porra i pilotes de goma contra la bona gent catalana que defensa el benestar de la majoria enfront dels interessos dels col·leguis manguis dels manguis del bipartit).
I, entre d’altres decisions que són una veritable afrenta per a la bona gent catalana que pateix les retallades de l’Estat del benestar i els pocs drets socials aconseguits amb tanta lluita i esforç col·lectius durant tants d’anys, la mateixa ANC –mitjançant l’Associació de municipis per la independència (AMI)– atorga lloc decisiu en aquest procés, del qual l’AMI és peça clau segons el mateix full de ruta de l’ANC, a un personatge tan impresentable com és l’alcalde de Vic, l’oportunista i racista Josep Maria Vila d’Abadal.
Contra el que pensa algun bon amic meu de l’ANC, aquesta presidència, tan lleugerament atorgada a Josep Maria Vila d’Abadal i mantinguda encara ara pels seus companys i companyes alcaldes de l’AMI, no és anecdòtica ni casual. I lliga –sigui per coincidència no prevista sigui per tàctica entertolligada dels seus propulsors, amb la creació, al si de l’ANC, de la sectorial “cristians per la independència”, amb unes bases fundacionals que ens releguen a la categoria de catalans de segona als qui no creiem en els mites i els dogmes del nacionalcatolicisme català ni professem veneració al seu déu (o déus: mai no he aconseguit saber si n’eren un o tres en un de sol, tortura teològica que em va perseguir durant els meus anys de missaire i seminarista d’aital religió).
D’altres bons amics i amigues de l’ANC ni tan sols saben de l’existència d’aquesta sectorial i la seva declaració fundacional –i sospito que tampoc no s’han llegit a fons el full de ruta que ells mateixos van aprovar en el decurs del procés constituent de l’ANC– i esclar en desconeixen els principis. Farien bé de corregir aquesta mandra lectora que, per desgràcia, és característica de la vida política del nostre país (Països Catalans), perquè participar en una organització política, en aquest cas l’ANC, no vol dir només passejar-se per tota la geografia nostrada amb la bandera estelada –i ai, ara fins i tot amb unes banderes amb la creu de Sant Jordi que em fan més por que goig– sinó saber per què es fa i sota quines premisses i al servei de qui o de què està el moviment a què ens hàgim adherit amb més o menys entusiasme. Ës allò del seny i la rauxa –o el iin i el iang– aplicat a la vida política de la pòpia societat nacional: sortir al carrer, pagar quotes, embolcallar-nos en banderes honorables (o no tant) està bé, cal i és just i necessari, però no n’hi ha –ni molt menys– prou. Cal llegir-se allò que fonamenta el moviment i la mobilització, què en pensen –i en diuen– els qui en són l’aparador i a qui hem encomanat la representació, i quina relació té –o alguns volen que tingui– amb el context de la política catalana del dia a dia.
El debat sobre si a la manifestació prevista per l’Onze de setembre vinent, que tanta bona gent catalana està organitzant i impulsant amb tant d’entusiasme a molts racons de la Catalunya estricta, cal reclamar la collonada del pacte fiscal –i, doncs, l’acompliment de l’estratègia dels manguis del bipartit que administren la Generalitat de dalt en contra de la bona gent catalana– o la independència s’insereix precisament en aquesta ambigüitat que pateix la mateixa ANC. Una ambigüitat que té les seves arrels en el full de ruta aprovat en el procés constituent de la mateixa ANC. Encara recordo el tens debat que hi va haver a l’assemblea d’Horta-Guinardó, a Barcelona, al respecte, quan –encara a les beceroles del procés de constitució de l’ANC, just després del congrés a la búlgara que va ser la Conferència per l’Estat propi que vam fer a Montjuïc, a Barcelona, el 30 d’abril del 2011– algú de nosaltres va descobrir que la proposta de full de ruta donava voltes i més voltes a la qüestió del pacte fiscal. No sé quin va ser el futur de l’acord de la nostra assemblea de districte, filat en un treball de debat afinat i col·lectiu apostant per majoria àmplia contra el pacte fiscal i a favor de la independència amb tots els ets i uts, que en Lluís Vila –llavors coordinador de l’assemblea a Horta-Guinardó i ara membre del Secretariat de l’ANC– va cuidar de fer arribar al secretariat nacional que aleshores tenia encomanada la preparació de l’assemblea constituent de l’ANC. Em temo que va anar a parar –com tantes d’altres aportacions de la bona gent que participava llavors en el procés des de les assemblees de base– a una immensa paperera habilitada a aquest efecte per alguns dels qui llavors controlaven el procés.
Amic Humbert, una abraçada ben forta m’ alegro que estiguis prou be com per escriure aquest article. Saps que jo , encara que amb les seves imperfeccions i dubtes ,crec amb l’ ANC com l’ eina necesària per la construcció de l’ Estat propi. Mai no haviem estat tant aprop. Cada dia que passa un xic més.
Tan de bò ens retrobem aquesta diada al Cap i Casal.
Salut
Jaume Moseguí
Jaume, si no hi ha entrebancs d’última hora, penso ser a la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona per la independència de la nació catalana. Però no a les files de l’ANC, per les raons que he anat exposant en aquest bloc sobre el meu distancament respecte d’aquesta iniciativa que esteu impulsant amb tant d’entusiasme. Entre elles, i cada vegada hi pesa més en la meva decisió, la creació de la sectorial “Cristians per la independència” i els fonaments que la sustenten que m’exclouen, a mi i a tants connacionals nostres descreguts o creients d’altres religions, de la condició de catalans de primera per relegar-nos a ser considerats catalans de segona perquè no combreguem amb els dogmes del nacionalcatolicisme català (Torras i Bages i altres mòmies del catalanisme que assimiaven catalanitat i cristianitat). Pots llegir què en penso d’aquest disbarat permès al si de l’ANC i impulsat, doncs, des de la mateixa assemblea nacional https://dietarihumbert.wordpress.com/2012/05/10/demano-perdo-a-la-bona-gent-de-lassemblea-nacional-catalana/
Mentre l’ANC mantingui aquesta sectorial –que m’obligaria a fer una cosa que detesto, que és organitzar-me dins l’ANC en una sectorial per les meves creences respecte de la religió, en un altre disbarat que podríem anomenar “ateus i apóstates per la independència”, i a veure qui la fa més grossa–, a mi que no m’hi busquin, a l’ANC.
Entenc el teu raonament però no el comparteixo.
Penso que aquest Estat que volem tirar endavant hi trobarem: gent, grups, organitzacions, col·lectius que no ens agradaran, que no ens faran el pes, n’hi hauran, segur, però és que hauran de ser-hi, com passa a tots els paissos del Món. No podem pensar amb un nou Estat ideal d’ entrada, ni pensar en que (com els nostres pobres avis pensaven), es podia guanyar la guerra i fer la revol·lució alhora (així ens va anar…).
L’ ANC no és perfecta ni compté els Estatuts ni el full de ruta que jo voldria de dalt a baix, però és la eïna i penso que és prou plural per encavir-hi a tothom.
A mi tampoc m’ agraden els missaires però sumen, ras i curt.
Llegeixo aquest dies articles desde l’ Esquerra Independentista amb la línea d’ abandonar l’ ANC perquè no vol transforma la nova societat del nou Estat. Molt be. A mi m’ agradaria, i tant !,però penso que no és la seva feina.Ara no. Tinc clar que la millor manera de transformar la societat serà quan sigui nostra al 100% i no imposada per Madrid. Que això potser ja els hi tocarà als meus fills, potser ,però hem d’ anar pas a pas perquè sinó , de tan de correr, ens acabem entrabancant i d’ això, els que venen al darrere ja s’ en aprofiten prou.
“I via fora, que tot està per fer i tot és possible”
Una abraçada, tan de bò ens poguem retrobar a la Diada.
Jaume
Jaume: Ho sento però segueixo pensant que acceptar aquesta divisió en el si de l’ANC en raó de les creences religioses de cadascú és un DISBARAT, UNA IGNOMÍNIA. No és un fet qualsevol sinó molt significatiu del que es cou a l’ANC –vulgueu o no–. I si, a més a més, aquesta colla de missaires diuen expressament –LLEGEIX-TE, per favor, el seu manifest fundacional– que la catalanitat està indiscutiblement lligada al cristianisme (“Catalunya ha estat afaiçonada pel cristianisme; el geni del nostre poble, la nostra cultura, la nostra cosmovisió tenen, indubtablement, unes arrels cristianes”, hi diuen), això vol dir que a mi, com a tants descreguts o creients d’altres religions que són connacionals nostres, se’ns relega a catalans de segona categoria (ERA EL QUE PRETENIEN TORRAS I BAGES, TAN LLOAT PELS MISSAIRES EN EL MATEIX TEXT FUNDACIONAL DE LA SEVA SECTORIAL, I ELS NACIONALCATÒLICS CATALANS DE FINALS DEL XIX I PRINCIPÌS DEL XX: només cal llegir-los i veure’n els fets). Jo no vull ser considerat català de segona: NO HO ACCEPTO I M’HI REBEL·LO. Ho sento, Jaume, però els qui permeteu que a l’ANC es mantingui aquesta ignomínia, em considereu català de segona, a mi i a tots els qui no combreguem amb les teories de TORRAS I BAGES i els seus missaires (Ferrer i Guàrdia, per exemple, o qualsevol musulmà, hinduista, jueu, animista, esperitista com el meu admirat Humbert Torres… connacionals nostres sense cap mena de dubte). I jo em considero català de primera –com els considero a tots i cadascun dels connacionals nostres– perquè la base de la democràcia és que tots som iguals sense distinció de cap mena. Com vam defensar i fer efectiu amb tanta lucidesa i esperit democràtic a les consultes sobre la independència nacional on a ningú li preguntàvem per les seves idees ni origen social o geogràfic: només calia que visqués al municipi on es feia la consulta i tenia dret a votar. ¿Te’n recordes encara, Jaume?
Jo d’ aquesta gent no vull ni el bon dia. Amb aquest planfetos-missaires no m’hi veig reflectic ni molt menys. Com et deia no tinc perquè anarme’n a sopar amb ells, no més vull que portin i arrosseguint gent a la nostra causa. Que l’ ANC s’ ha empassat algún gripau acceptant aquesta colla, be, no té més importància que la que li volguem donar. Tinc clar que el nostre nou estat serà una república làica, on haurem de conviure amb una tradició catòlica de molts segles i a la qual que no podrem renunciar d’ un dia per l’ altra, però l’ objectiu comú és tant gran (tant!!!), que s’ ho val Humbert, i els que diguin uns i altres (jo he sentit propostes de la sectorial d’ Arquitectes per l’ Independència i també ten faries creus), queda en segon terme.
Cal cercar allò que per petit que sigui sumi, sinò,passar de llarg.
Una abraçada.
Jaume
Jaume: Hi ha molta feina a fer per la independència, en molts llocs, i no en teniu pas el monopoli a l’ANC. Faltaria més. Segueixo dient que sou vosaltres mateixos els qui ens n’excloeu deixant que una sectorial vostra (dins de l’ANC), creada a l’entorn de les creences religioses dels catolicoapostolicoromans –i no d’una professió com és la d’arquitectes: la diferència és substancial–, digui en el seu document fundacional que els descreguts i els creients d’altres religions som catalans de segona perquè no compartim les seves creences que serien, segons ells, consubstancials amb la catalanitat. Ja us ho fareu. Amb ells potser sumeu; amb mi, i amb molts d’altres, només heu fet que restar. Sobre la meva concepció de la unitat com a fonament del totalitarisme, pots llegir el que vaig escriure fa temps a https://dietarihumbert.wordpress.com/2012/03/12/unitat-democracia-i-transversalitat/
Una abraçada
Humbert
[…] seguretat a submergir-nos en un oceà de porqueria sense remei. Com que tot plegat ha coincidit amb un personal periple meu en el món de la depressió, em permetreu que dediqui aquest article a elucubrar ni que sigui una mica sobre alguns trets no […]
[…] porta un parell d’anyets sacsejat com el seu responsable, que sóc esclar jo mateix. Ho he explicat prou i no cal, ara com ara, […]
[…] de dels símptomes més emprenyadors dels períodes dolents de les meves relacions amb la deesa Psiqué, aquests darrers mesos, ha estat precisament deixar de llegir. Potser és, doncs, remei dubtós […]